Gedragscode Natuur inclusief Renoveren
De Gedragscode Natuurinclusief Renoveren mag worden toegepast bij NOM keur projecten. Door te werken met deze gedragscode wordt er vrijstelling verkregen van de verboden uit de Wet Natuurbescherming. De procedure rondom flora en fauna wordt daardoor eenvoudiger, sneller en voorspelbaarder.
Om met de gedragscode te mogen werken dient een aanbieder NOM keur op Propositie behaald te hebben. En andersom geldt ook: je krijgt pas NOM keur als je aantoont dat je aan de eisen van de gedragscode voldoet.
De werkwijze uit de gedragscode is gebaseerd op overcompensatie. Dit betekent dat er – onafhankelijk van aanwezigheid van beschermde soorten – nestvoorzieningen (voor de huismus, gierzwaluw en vleermuis) worden opgenomen in de NOM renovaties. Door er vanuit te gaan dat soorten altijd aanwezig zijn (of kunnen zijn) en deze nestplaatsen standaard te compenseren, kan het ecologisch vooronderzoek geringer zijn vergelijking met de reguliere ontheffingsprocedure.
Planning
Zoals hierboven staat omschreven kan een aanbieder pas gebruik maken van de gedragscode als zij in bezit is van NOM keur (minimaal de eerste fase, Propositie, volledig afgerond). Dit betekent dat de aanbieder van een NOM-propositie ruim voor aanvang van het renovatieproject bewijsmateriaal moet aanleveren bij de NOM keur beoordelingscommissie, zodat de keuring op Propositie afgerond is voor aanvang van het project. Door middel van technische detailtekeningen (inclusief specificaties) wordt aangetoond dat in het NOM concept gebruik wordt gemaakt van goedgekeurde voorzieningen, zoals opgenomen in de gedragscode. De aanbiedende partij is uiterlijk in bezit van NOM keur op propositie als de omgevingscheck uitgevoerd wordt en bij de woningen van het desbetreffende NOM project mitigerende maatregelen getroffen worden.
Vragen of opmerkingen
Heeft u vragen of opmerkingen over de gedragscode natuurinclusief renoveren die nog niet beantwoord zijn? Neem dan contact op met floraenfauna@nomkeur.nl.