Consumenten

Met het besluit om van het aardgas af te gaan en de ambitie om in 2050 alle huizen in Nederland energieneutraal te maken, komt er nogal wat op u af. Als u een huis bezit, is het belangrijk slim te investeren bij renovatie van uw woning en kritisch te zijn bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Een bouwconcept gekeurd met NOM keur biedt hierbij de garantie dat een woning toekomst vast is en uiteraard voldoet aan wettelijke eisen.

Verduurzaming door bouwers met het NOM keur biedt u de zekerheid dat beloftes over bijvoorbeeld verminderd energiegebruik ook worden waargemaakt. Uw huis krijgt optimale isolatie, uw energiegebruik vermindert en opwekking van energie wordt gerealiseerd. Hierbij biedt een bouwer NOM keur u ook nog eens de garantie op een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Nieuwbouw

Waarom is NOM keur belangrijk voor een particuliere koper van nieuwbouw?

U kunt als particulier niet zelf het NOM keur aanvragen op uw huis. Wel kunt u een huis kopen van een bouwer die met NOM keur werkt. NOM keur wordt namelijk afgegeven op een technisch woonconcept voor nieuwbouwwoningen. Als u een nieuwbouwwoning koopt waar NOM keur voor geldt, geeft dit belangrijke voordelen:

1. Garantie op de energieprestatie

Uw krijgt minimaal 10 jaar garantie op de energieprestatie van de woning met een aangenaam en gezond binnenklimaat. Als u de belofte krijgt dat u op jaarbasis nul-op-de-meter heeft, dan moet dat in de praktijk ook zo zijn.

2. Inzicht in gebruik, opwekking en onderhoudsnoodzaak

Een systeem van monitoring van het energiegebruik en de opwekking is verplicht gesteld bij NOM keur. Hierdoor heeft u als bewoner altijd inzicht. De bouwer kan op basis van meetdata pro-actief onderhoud voorzien en bij problemen sneller de oorzaak achterhalen, vergelijkbaar met het uitlezen van uw auto bij de dealer. NOM keur stelt hierbij hoge eisen aan het beschermen van uw data en het op afstand uitlezen ervan.

3. Betere verkoopbaarheid van uw woning

De energieprestatie wordt steeds bepalender in de waarde van je woning. Als uw woning heel onzuinig is met energie, zal een volgende koper de maatregelen om dit op te lossen mee laten wegen in zijn bieding op uw huis. Door een garantie op de energieprestatie is het risico dat uw investering ook rendeert door lagere kosten voor energie kleiner.

Waar koopt u een woning met NOM Keur?

U kunt een woning met NOM keur kopen van bouwers en ontwikkelaars die huizen aanbieden met het keurmerk. Er zijn steeds meer bouwers die zich certificeren en het aantal nieuwbouwprojecten met NOM keur neemt daardoor toe.

Wat als een woning geen NOM keur heeft?

Als een woning geen NOM keur heeft, wil dat niet zeggen dat het geen kwalitatief goede woning is. Wel is het goed om de aanbieder de juiste vragen te stellen en uzelf te informeren onder het onderwerp nul-op-de-meter. Bijgaand vindt u een informatiepakket voor bouwers en kopers van een nieuwbouwwoning. Uitgegeven door de gemeente Leusden in samenwerking met Stroomversnelling, maar algemeen toepasbaar.

Renovatie

Renovatie van uw eigen woning of samen met de VVE

Voor het renoveren van uw woning naar energieneutraal, biedt NOM Keur dezelfde voordelen als bij nieuwbouw. Concepten voor renovaties worden op dit moment onder NOM keur alleen aangeboden voor meerdere woningen in een keer, dus geen individuele huizen. Bouwers richtingen zich hierbij op corporaties en op VVE’s. Mocht u als VVE op zoek zijn naar een bouwer die met NOM keur renoveert, kijk dan hier naar de aanbieders en hun concepten.

Renovatie van uw huurwoning

Corporaties gaan de komende jaren op steeds grotere schaal woningen verduurzamen. Soms doen ze dat in één keer en soms in stappen. Als u meer wilt weten over de plannen voor uw woning, neem dan contact op met uw woningbouwcorporatie. Zij kunnen u ook vertellen of zij NOM keur eisen van hun bouwer.

Als de corporatie uw woning energiezuinig maakt, mogen zij hiervoor kosten in rekening brengen bij de huurder. Als huurder heeft u na de verbouwing een lagere energierekening, zodat u uiteindelijk beter woont voor hetzelfde geld. Dit principe is wettelijk vastgelegd en heet de energieprestatievergoeding, oftewel EPV. De corporatie geeft huurders hierbij inzicht in het energiegebruik en de opwekking.