Op 31 oktober behaalde bouwer Hendriks Coppelmans het NOM keur op toepassing. Hiermee laten ze zien dat hun NOM concept BudgetRijwoning in de praktijk voldoet. Het certificaat werd uitgereikt door Leen van Dijke van Stroomversnelling en Simon Verduijn van NOM keur. Eerder kreeg Hendriks Coppelmans voor dit woningconcept het NOM keur op Propositie, een theoretische toets van het product. Het nieuwe certificaat garandeert dat BudgetRijwoning ook na realisatie aan de strenge nul-op-de-metereisen van NOM keur voldoet.

Geluidseis flinke puzzel

De criteria voor NOM keur zijn niet alleen van technische aard. Er wordt ook gekeken naar kwaliteitskenmerken zoals comfort, gezondheid en tevredenheid van bewoners. Dan gaat het bijvoorbeeld om een grotere bundel warm tapwater en meer ventilatie in de slaapkamers. Die hogere ventilatie-eis was een behoorlijke uitdaging. Omdat er meer volume aan lucht wordt toegevoerd, bleek het in de praktijk lastig om nog te voldoen aan de 30 dB-geluidseis uit het Bouwbesluit. Samen met de toeleverende fabrikant is het Hendriks Coppelmans gelukt om met geluidsdempers het geluidsniveau terug te brengen binnen de eisen van de NOM keur maatlat.

NOM keur in fases

De eerste fase ‘NOM keur op Propositie’ is een toets van het bouwconcept op papier, dat met berekeningen onderbouwd is. De tweede fase is Toepassing. NOM keur toetst het gebouwde hierbij aan hetgeen met het concept beloofd is. Een jaar na oplevering wordt getoetst op Levensduur om te zien of de beloofde prestaties op bijvoorbeeld energiegebruik en -opwekking gehaald worden.