Op 9 november aanstaande wordt het nieuwe Mitros-complex op het Veemarktterrein in Utrecht feestelijk opgeleverd door Hegeman Bouwgroep. Het is in menig opzicht een bijzonder project. Zo heeft Mitros vooraf bepaald dat het appartementencomplex – als eerste in Nederland – voldoet aan de NOM Keur-standaard. Dat maakte de uitvraag voor Mitros een stuk eenvoudiger, en Hegeman Bouwgroep werd geprikkeld om deze manier van werken goed in de vingers te krijgen.

Het wooncomplex telt 34 twee- en driekamerappartementen, komt deels in zelfbeheer bij de huurders en is volledig energieneutraal. Alle woningen hebben een huurprijs onder de eerste aftoppingsgrens. En het is het eerste appartementengebouw in Nederland dat wordt opgeleverd mét NOM Keur.

Gerjan Bloemendal van Hegeman Bouwgroep vertelt over werken volgens de NOM Keur standaard: “Twee jaar geleden zagen wij de uitvraag van Mitros, waarin bepaald werd dat het een NOM Keur project zou gaan worden. We dachten meteen: dit is gaaf, dit is wat wij willen, en het is een kans om deze manier van werken in de vingers te krijgen. De uitvraag van Mitros sloot bovendien haarfijn aan bij onze stip aan de horizon om straks binnen één week een woning te kunnen vervangen door een NOM-woning. Op deze manier willen wij als Hegeman bijdragen aan de energietransitie. Het NOM Keur helpt ons daarbij, ook omdat het een objectieve waardering is. De bijvangst is voor ons dat je ermee de markt op kunt, en je op deze manier bovendien voorkomt dat er een wildgroei aan NOM-uitvragen ontstaat, omdat het stroomlijn geeft.”

Hoewel de markt het NOM-concept nog niet helemaal omarmt verwacht Bloemendal dat veel meer corporaties binnenkort het voorbeeld van Mitros zullen volgen: “Wij staan ervoor, we weten dat het kan. Ondanks de huidige stijging van de bouwkosten is het een gezond business model op basis van de energieprestatievergoeding. Voor grondgebonden woningen was het al langer duidelijk dat het uit kan. Een appartementengebouw is moeilijker, maar we laten zien dat het kan, en we zijn trots op het resultaat.”

Namens de gemeente Utrecht zal onder andere wethouder Kees Diepeveen acte de présence geven tijdens de feestelijke oplevering op vrijdagmiddag 9 november aanstaande.

Zie ook:
34 appartementen op Veemarkt opgeleverd (10-10-2018 Mitros)
Vernieuwend ontwikkelen en bouwen in Utrecht (Hegeman Bouwgroep)